Składniki:
- 2 litry mleka pasteryzowanego (nie UHT)
- pojemniczek śmietany 12% albo kwaśnego mleka (180 g)
Przygotowanie:
Wlać mleko i kwaśne mleko do garnka i zostawić w temperaturze pokojowej. Po około dniu mleko powinno się zsiąść - będzie całkiem gęste.
Tak uzyskane kwaśne mleko podgrzać aż ser się złączy w kuleczki i oddzieli od serwatki, czyli do mniej więcej 60 C. Nie dopuścić do wrzenia! Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Na sitko położyć pieluchę tetrową, sitko oprzeć o duży garnek. Małym gęstym siteczkiem przekładać twaróg na duże sitko. Im dokładniej się odcedzi ser, tym będzie słodszy. Jeśli po prostu przelejemy twaróg z serwatką przez duże sitko, to będzie trochę bardziej kwaśny - ale też dobry. Można tak robić jeśli nie ba się zbyt wiele czasu. Zostawić na kilka minut twaróg na sitku, a jak już przestanie kapać, to wyłożyć na miseczkę i schować od lodówki.
Gotowe.
Z tego przepisu uzyskamy ok. 500 g twarogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz