Składniki:
- 6 paczek herbatników
- 5 jajek
- 1 kg białego sera
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 cukry waniliowe
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej albo skrobii kukurydzianej)
W garnku rozgrzać tłuszcz z cukrem, do tego dodać ser zmieszany z jajkami, cukrem waniliowym i połową szkalnki mleka. To wszystko zagotować. W pozostałej pół szklanki mleka rozpuścić budyń. Dodać do masy i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Formę do ciasta wyłożyć herbatnikami (połową), wylać na nie ciasto i wierzch przykryć resztą herbatników. Jak ciasto wystygnia polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz