niedziela, 15 stycznia 2012

Gotowany sernik z Trzemeszna

Prawdziwy sernik, który jednak nie wymaga pieczenia. Idealny w sytuacji, gdy nie mamy możliwości skorzystania z piekarnika. Ja go robię chętnie także mając piekarnik, bo jest naprawdę dobry.

Składniki:
  • 6 paczek herbatników
  • 5 jajek
  • 1 kg białego sera
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej albo skrobii kukurydzianej)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać tłuszcz z cukrem, do tego dodać ser zmieszany z jajkami, cukrem waniliowym i połową szkalnki mleka. To wszystko zagotować. W pozostałej pół szklanki mleka rozpuścić budyń. Dodać do masy i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Formę do ciasta wyłożyć herbatnikami (połową), wylać na nie ciasto i wierzch przykryć  resztą herbatników. Jak ciasto wystygnia polać polewą lub rozpuszczoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz