niedziela, 15 stycznia 2012

Kapusta wigilijna

Typowa potrawa wigilijna w moim domu. Jedzona tylko w tym jedynym dniu w roku.

Składniki:
  • 3 kilo kapusty kiszonej
  • kilka łyżek oleju (np. słonecznikowego)
  • podgrzybki suszone
  • szczypta soli
  • cebula
  • kostka grzybowa
  • przyprawa knorra do bigosu

Przygotowanie:
Kapusta: Odcedzić kapustę, posiekać i włożyć do dużego garnka. Dodać trochę wody i oleju. Gotować, aż będzie miękka.

Grzyby: Podgrzybki namoczyć, odgotować 3 razy, do ostatniego gotowania dodać szczyptę soli. Pokroić w kosteczkę i usmażyć razem z drobno posiekaną cebulą.

Kiedy kapusta jest już gotowa, wmieszać do niej grzyby i przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz