niedziela, 15 stycznia 2012

Skubaniec

Ciasto, które bywa również nazywane pleśniakiem. Wariant podany poniżej jest moim ulubionym, ale można je przygotowywać także z innymi owocami - np. z jabłkami i cynamonem zamiast kakao.

Składniki:
  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 1 kostka masła (zimnego z lodówki)
  • 1 szklanka cukru (pół do ciasta, pół do piany)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • czerwone i czarne porzeczki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
Przygotowanie:
Mąkę, tłuszcz i proszek posiekać nożem w misce. Dodać 5 żółtek i pół szklanki cukru. Szybko zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Włożyć na ok. godzinę do lodówki.

Wysmarować formę tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć spód 1,5 porcji białego ciasta. Owoce zmieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto. Ubić białka z pół szklanki cukru i pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch poskubać resztę ciasta białego i ciemnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz