Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 1 kostka masła (zimnego z lodówki)
- 1 szklanka cukru (pół do ciasta, pół do piany)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- czerwone i czarne porzeczki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
Mąkę, tłuszcz i proszek posiekać nożem w misce. Dodać 5 żółtek i pół szklanki cukru. Szybko zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao. Włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Wysmarować formę tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć spód 1,5 porcji białego ciasta. Owoce zmieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto. Ubić białka z pół szklanki cukru i pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch poskubać resztę ciasta białego i ciemnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz