niedziela, 15 stycznia 2012

Ambasador

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
kostka masła
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół olejku migdałowego
orzechy włoskie, posiekane

Polewa:
pół kostki margaryny (nie masła!)
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1 jajko

Masło, cukier, mleko i kakao włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając aż do rozpuszczenia się tłuszczu i roztarcia grudek kakao. Ostudzić, wlać do miski, ucierać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i olejkiem. Wmieszać bakalie. Ubić pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Całość wlać do formy. Piec (nie pamiętam ile - aż będzie dobry).

Polewa:
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i kakao, wymieszać aż nie będzie grudek. Ostudzić, a jak już nie będzie gorące, wmieszać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Polać zimne ciasto i posypać z wierzchu orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz